Trollfjorden – kort fortalt

Magiske Trollfjorden - bare må oppleves, mer enn rå natur! Svinøya Rorbuers gjester er ofte utforskere som setter ekstra stor pris på kultur, historie, lokalmat og opplevelser ute i vår storslåtte natur. Vi ønsker derfor å gi bedre kunnskap om noen av de best besøkte naturattraksjoner i regionen vår.

Det arrangeres daglige turer til Trollfjorden fra Svolvær hele året.

Den berømte Trollfjorden er uten tvil en av regionens best besøkte turistattraksjoner. Lofoten, Raftsundet og Trollfjorden begynte litt etter litt å bli kjent for turister allerede fra midten av 1800 tallet etter at flere og flere reiseskildringer beskrev denne storslåtte naturen, fjellrekkene og Trollfjorden omgitt av de majestetiske Trolltindene. På slutten av 1800 tallet var turismen godt etablert i Nord-Norge og Lofoten. Noe av æren for dette må gis den tyske keiser Wilhelm II, som sommeren 1889 la ut på sin første Nord-Norges-reise. Senere ble det flere reiser mot nord. Han besøkte ofte Digermulen og Trollfjorden. Turister fulgte i hans kjølvann.

Trollfjorden Henrik Jorgensen

Trollfjordslaget, 6. mars 1890.

Det hører til sjeldenhetene at det går Skrei opp i Raftsundet, men i 1890 skjedde dette. Det ble fisket skrei her allerede i februar og etter hvert fyltes også Trollfjorden opp med Skrei. Trollfjorden er derfor også kjent for slaget som fant sted her den 6. mars 1890, der robåtfiskerne gikk til aksjon mot dampbåtene som forsøkte å stenge dem ute fra fisket i deler av Trollfjorden. Dette var på mange måter en kulminasjon av de konfliktene som allerede hadde foregått mellom større, dampdrevne notbåter og det tradisjonelle fiskeriet fra mindre åpne båter.

Rederen og handelsmannen Ole J. Kaarbø hadde organisert fiske med not fra dampbåter, og stengte dermed ute fiskere med konvensjonelle redskaper fra den innerste delen av fjorden, der det var svært mye torsk. Fiskerne mente utestengelsen brøt med allemannsretten, og etter et håndgemeng fikk fiskerne brutt opp sperringene.

Kvelden i forveien (5. mars) hadde representanter for småbåtfiskerne bedt dampbåtene hjelpe til med å brekke opp isen som Trollfjorden var belagt med slik at fiskerne kunne komme til dagen etter. Dampbåtene gjorde dette, men i stedet for å åpne opp for fiskerne, stengte de den innerste delen av fjorden med not. De forlangte så betaling fra fiskerne for at de skulle slippe dem inn. Dette ville ikke fiskerne akseptere, og det kom etter hvert til håndgemeng mellom småbåtfiskerne og dampbåtmannskapene. Blant annet ble fiskerne spylt med skåldhett vann fra dampkjelene ombord i notbåtene.

Slaget i Trollfjorden ble i ettertid viden kjent og engasjerte store deler av kystbefolkningen. Også Stortinget tok etter hvert affære og fremskyndet arbeidet med en ny Lofotlov. I mars 1891 vedtok Stortinget endringer i Lofotloven som bl.a. forbød bruk av not under lofotfiske.

Trollfjordslaget henger i Galleri Gunnar Berg på Svinøya

Mengder med skrei

Noen artige faktaopplysninger er alltid gode og ha når man besøker Trollfjorden. Tenk at det var 1300-1400 Nordlandsbåter og fisket i denne trange fjorden i tiden etter 6. Mars 1890. Ombord i alle disse Nordlandsbåtene var det omkring 4500-5000 fiskere. Dette året ble det fisket nesten 1,5 mill. stk. skrei i Raftsundet, hovedsakelig i Trollfjorden. Gjennomsnittsvekten pr skrei tatt i Trollfjorden var 6,5 kg. Det ble fisket med garn, line og synkenot.

Under Trollfjordslaget var også Lofotens maler Gunnar Berg (1863-1893) til stede. Han var sønn til væreier Lars Thodal Walnum Berg på Svinøya i Svolvær. Maleren Gunnar Berg hadde holdt seg orientert om at noe stort var på gang i Trollfjorden. Han tok derfor med seg skisseboken og ble med farens dampbåt, D/S Svolvær som seilte opp til Trollfjorden. Gunnar Bergs skisser fra slaget i Trollfjorden ble senere til det berømte maleriet «Trollfjordslaget» som henger i Galleri Gunnar Berg på Svinøya. Har du besøkt Trollfjorden anbefales absolutt et besøk på Galleri Gunnar Berg. Galleriet har faste åpningstider på sommeren og drives av Svinøya Rorbuer. Utenom sommeren åpnes galleriet på forespørsel via resepsjonen til Svinøya Rorbuer.

Galleri Gunnar Berg

På Svinøya selges også boka «Trollfjordslaget» hvor du kan få med deg alle detaljene. Denne finnes dessverre kun på Norsk.

Du kan dra til Trollfjorden på organiserte båtturer fra Svolvær hele året Tilbudet er størst på sommeren og det er mange tilbydere å velge mellom. Her kan du lese om vår Trollfjord- & havørnsafari til Trollfjorden.

Svinøya Rorbuer er behjelpelig med å finne turen som passer deg best uansett årstid. Du kan delta på en av de organiserte daglige avgangene eller på en privat chartertur. Er du på besøk hos oss som gruppe kan du bli hentet på Svinøya fra vår flytekai.

FAKTA OM TROLLFJORDEN