Havørnsafari i Lofoten

Trollfjord- og havørnsafari med RIB i Lofoten
- en WOW-opplevelse for alle!

Svinøya Rorbuer har testet ut de fleste opplevelsene vi tilbyr våre gjester. Denne gangen skal vi gi en kort beskrivelse av turen med vår faste leverandør på RIB Safari, Lofoten Explorer. Lofoten Explorer har kjørt gjester til Trollfjorden med RIB siden 1997 og er en av de eldste leverandørene i Lofoten på RIB turer. Trollfjord- og havørnsafari med Lofoten Explorer er rangert som nr. 1 på TripAdvisor over ting man bør oppleve i Svolvær, så forventningene er høye.

Havørn fanger fisk i luften

Ankomst Lofoten Explorer i Svolvær

Det er mai måned og været er lettskyet, temperaturen er 5-6 grader og fjelltoppene er fremdeles dekket av snø. Vi velger å spasere fra Svinøya Rorbuer til Lofoten Explorers kontor nede på kaipromenaden i Svolvær havn, bare 12-15 minutter til fots. Fra toppen av Svinøybrua kan vi nyte en fantastisk utsikt utover hele Svolvær. Perfekt sted for litt fotografering på veien.

Når vi ankommer kontoret til Lofoten Explorer ca. 30 min før avgang blir vi godt tatt imot av selskapets vertskap. Vi er omgitt av spente gjester fra alle verdenshjørner og i alle aldersgrupper.

Gjester blir godt ivaretatt og alle får på nødvendig bekledning. Varm flytedress, oppblåsbar redningsvest, hansker og briller, i tillegg er det også mulig å låne ullsokker og skotøy. Guiden opplyser om at det blir gjort flere fotostopp på turen og anbefaler alle å ha med fotoutstyr. Vi har med oss mobiltelefon med greit kamera som vi håper å kunne ta det ultimate ørnebildet med. Guiden har informert oss at vi med stor sannsynlighet komme tett på havørnene. Han har med ei bøtte med sild på lur som han skal kaste ut til ørnene.

Stemningen på topp før kursen settes mot Trollfjorden

Oppleve den berømte Trollfjorden

I det vi siger rolig ut Svolvær havn kjenner vi spenningen stige og hører at stemningen er på topp ombord. Det knipses bilder i alle retninger av idylliske rorbuer på høyre side, Svolvær by på venstre side og Fløya og Svolværgeita rett frem. Det er en utrolig flott opplevelse å sitte i en åpen båt og kjenne vinden i ansiktet når man ikke fryser. Det er litt bølger, men det er myke bevegelser og du føler virkelig at du er tett på naturelementene i en RIB, nesten som om du flyr rett over havoverflaten.

På vei opp mot den berømte Trollfjorden stopper vi ved idylliske Rekneset. Vår guide legger RIBen i god posisjon slik at vi kan ta flotte bilder. Krystallklart grønt hav, kritthvit strand, Nordlandshus, rødmalte naust og bak det hele fjellet Rulten som stiger rett opp til 1062 m.o.h. Det er lett å drømme seg bort, tenk å kunne bodd her, levd det gode liv.

Image07 Nicolas Jaegergaard

Etter Rekneset nærmer vi oss den berømte Trollfjorden. I det vi svinger mot venstre inn til Trollfjorden åpner det seg et helt fantastisk og majestetisk landskap. Flere hundre meter høye glatte fjell som stuper rett ned i sjøen og en magisk tinderekke som omkranser hele fjorden. I det vår guide slakker av farten merker vi at fjesene til de øvrige gjestene er i ekstase. Stemningen er «WOW» om bord. Vi finner alle frem fotoutstyret. Selv om vi har vært i Trollfjorden mange ganger tidligere slutter den aldri å fascinere oss. Når vi i tillegg hører de andre gjestenes begeistring føler vi oss stolte som kan få oppleve dette gang på gang. Innerst i Trollfjorden legger vi oss i ro ved et fossefall og sjåføren forteller oss om Trollfjorden og om et slag mellom fiskere og dampbåtrederne som fant sted her inne i 1890, også kalt Trollfjordslaget. I bakgrunnen hører vi fossen som sildrer, snøsmeltingen er i gang for fullt, det er vår. Et besøk på Galleri Gunnar Berg på Svinøya for å beskue hans maleri fra Trollfjordslaget anbefales.

Etter en magisk Trollfjordopplevelse er gjestene svært spente på neste høydepunkt. Får vi oppleve den majestetiske havørnen på nært hold?

Trollfjorden Henrik Jorgensen

Nærkontakt med havørna

Men før vi skal få møte havørnene gjør vi en kort svingom og fotostopp ved Haversand. Enda en kritthvit strand hvor mektige fjell stiger rett opp. Vi hører at gjester om bord sammenligner det med Karibien og vi er helt enige. Kanskje enda vakrere om vi ser bort fra temperaturen i sjøen.

Etter at alle gjestene har fått fotografert siger vi rolig videre. Sjåføren hever blikket, plystrer litt og der, høyt opp, ser vi vår første havørn. Sjåføren gir beskjed at vi må gjøre klart kameraet. Vi ser at det kommer flere havørner til og de sirkler seg nærmere og nærmere båten. Vi har en god følelse på at vi skal få nærkontakt.

Rib Safari til Trollfjorden

Jeg famler etter mobilen og er litt usikker på om jeg skal gå for bilde eller film. Jeg legger merke til at guiden vår har gjort klar en sild som han holder opp i luften samtidig som det plystres. Det er tydelig at guiden og havørnene kjenner hverandre og at det er et unikt samspill. Jeg har valgt å sette min iPhone på saktefilm og er klar til å trykke på opptak. Jeg står bak guiden som holder silda opp. Jeg har trykt på opptak og holder fokus på silda og himmelen. Havørna nærmer seg oss og i en perfekt koordinasjon mellom guide og ørn kastes silda 3-4 meter opp rett over hodene våre. Ørna setter ut klørne og for en koordinasjon på vår største rovfugl. Den griper silda i luften rett over hodene våre. Det er helt utrolig, vi er alle helt målløse. For et høydepunkt på turen, en opplevelse i verdensklasse som passer for alle.

Etter å ha fylt kamerarullen med spektakulært landskap og noen fantastiske øyeblikk med havørnen setter vi kursen tilbake mot Svolvær havn.

Havørn safari

Ble bildene bra?

I lokalene til Lofoten Explorer kan vi høre ellevill begeistring på alle språk og vi ser at mobiler og fotokameraer sjekkes for bilder og film. En av gjestene spør om det ikke er galt å mate havørnen. Guiden forklarer at havørnene i våre områder har vært vant til å hente mat fra mennesker i generasjoner pga. de store fiskeriene i Lofoten. Det hives fiskeavfall ut av båter hele året som både havørn, måker og andre sjøfugler nyter godt av. Havørnbestanden i våre områder er Europas største og vokser for hvert år, ørnene har det fint og fanger lett sin egen mat forteller guiden. Guiden forteller at de er svært glade i ørnene og har navn på flere. Dersom dette hadde vært en trussel for ørnene hadde de stoppet med å gi noen sild til dem.

Jeg hadde nesten glemt det, filmen jeg tok av ørnen, funket det med sakte film? Ja! Den ble helt utrolig. Er det mulig å treffe så godt tenkte jeg. Denne deles på vår Facebookside. Og vet dere hva, i skrivende stund har den hatt 27 millioner visninger og er delt 662.000 ganger.

Vi kan på det aller sterkeste anbefale denne turen til våre gjester og vi forstår godt hvorfor denne turen er nr. 1 på TripAdvisor. Tusen takk for turen Lofoten Explorer.

Med Lofoten Explorer på Havørm og Trollfjord safari