Topptur i Lofoten

Lofoten byr på noen av de flotteste toppturene i landet. Kontrasten mellom spisse tinder, storslått utsikt og havet nedenfor er unik og skapt for episke skiopplevelser.

Nærhet og korte avstander til utallige skifjell opptil 1000 meter over havnivå gjør Lofoten til den ultimate destinasjonen for toppturer. Det er ingen andre steder enn Lofoten som kan by på en slik panoramautsikt av hav og fjell som strekker seg på begge sider.

Tenk deg opplevelsen av å se rett ned i havet før du suser ned Lofotfjellene i herlig puddersnø. Det kan bare beskrives av dem som har vært her.

Med Svinøya Rorbuer som din base er det kort avstand til alle de lokale klassiskere.

Topptursesongen på ski i Lofoten starter i februar

Historien tilsier at topptursesongen i Lofoten starter i februar. Da har snøen lagt seg og det er skikkelig vinter i Lofoten. I starten av sesongen kan du oppleve et fantastisk lys. Magiske soloppganger og- nedganger, og når mørket har lagt seg kan du se nordlyset danse på himmelen. Utover våren blir dagene lysere og lengre. De siste årene har sesongen strukket seg helt til starten av juni.

Fokus på trygg ferdsel

En viktig del av enhver topptur er å ha fokus på trygg ferdsel. Derfor er god og bevisst planlegging og gjennomføring av turer utrolig viktig. Både værmeldingen og snøskredvarselet må følges nøye med på. Kystklimaet i Lofoten kan gi et varierende vær og skal man på topptur må man være forberedt på et variert vær som skifter fort.
Toppturer i Lofoten

LOKALE KLASSIKERE

Selv om fjellene i Lofoten er bratte, finnes det utallige valgmuligheter som byr på ulike terreng og vanskelighetsgrader. Det finnes en topptur som passer alle nivåer. I Lofoten er det også mange muligheter for å gå rundturer slik at man får med seg flere topper og nedkjøring på samme dag. Mange av turene er fullt mulig å gjøre på egenhånd, men vi anbefaler å alltid leie en erfaren lokal guide. Dette gir økt trygghet og større turglede. Her er noen av våre favoritter i vilkårlig rekkefølge:

Torskmannen (755 moh)

 • Startsted / parkering: Ved Kvitfossen kraftstasjon i Vestpollen.
 • Varighet: 3-4 timer.

En relativt enkel topptur som ofte byr på gode skiforhold. Når du har parkert ved kraftstasjonen sikter du deg inn mot toppen i retning nordvest og går innover marka før du følger ryggen opp igjennom skoggrensen. Det er viktig å bemerke seg at toppen av ryggen er skredutsatt. Det finnes flere ulike nedkjøringmuligheter, som passer for alt fra nybegynnere til viderekommende. Denne turen kan fint kombineres med Breitinden.

Småtindan / Varden (662 moh)

 • Startsted / parkering: Solbakken utenfor Kabelvåg.
 • Varighet: 3-4 timer.

Flere alternative nedfarter. Lett tilgjengelig og veldig populær tur. Fra parkeringen følger du skiløypa inn til Skihytta. Følg ryggen som kalles Aksla oppover mot Ørntinden. Hold til høyre rundt toppen av Aksla. Vanligst å holde ryggen til venstre opp mot Varden. NB: Topphenget er 30-35 grader enkelte steder og er skredutsatt.

Rundtinden / Rundfjellet (803 moh)

 • Startsted / parkering: Vatterfjorden eller Vestpolleidet.
 • Varighet: 4-5 timer.

Alternative ruter både opp og ned. Nydelig og variert skifjell. Beskriver her med start fra Vatterfjorden. Følg nordsiden av vannet og ta sikte på den sørlige delen av fjellet. Følg denne ryggen mot nord til den dreier vestover. Hold toppen av ryggen da området er skredutsatt. Videre tryggeste vei mot toppen.

Pilan (828 moh)

 • Startsted / parkering: Rett før Laupstad.
 • Varighet: 3-4 timer.

Passer bebyggelsen og følg dalen opp til vannet. Hold til høyre mot Morfjordskaret og ta til venstre til den brede flanken opp mot Pilan. Den nordlige toppen er skitoppen. Om du tar til høyre på Morfjordskaret kommer du opp til Sautinden. Disse toppene kan fint kombineres.

Kvittinden (696 moh)

 • Startsted / parkering: Rett før Laupstad.
 • Varighet: 3-3,5 timer.

Kryss veien og gå gjennom småskogen og opp en rekke terskler. Når du kommer opp på det flatere området drei litt til høyre og følg hoveddalen. Følg den siste bratte stigningen mot toppen. Det tryggeste er å holde sporet litt til venstre fra det flate området litt før toppen. Et parti i topphenget er på 40 grader.

Geitgaljartinden (1085 moh), NB. kun for erfarne

 • Startsted / parkering: Butikken på Liland ved Laupstad.
 • Varighet: ca. 6 timer.

Anbefales ikke uten guide. Regnes som Lofotens råeste toppturopplevelse. Turen går i et svært spennende alpint terreng, og toppen byr på enestående utsikt over Lofoten. Turen opp går på høyre side av elveleiet til det blir markant brattere for så å fortsette videre oppover. Skredutsatt område. Ved fjellveggen litt over halvveis følger du rampen oppover mot høyre før du knekker rundt og videre opp. Rett før det siste partiet er det en stor bolleformasjon som utgjør toppen av sørrenna. Svært skredutsatt med store skred flere ganger i året. Det siste partiet opp til sadelen før toppen kan det være nødvendig å feste skiene på sekken. Isøks og stegjern er lurt og nødvendig. Veldig vanlig å legge igjen skiene på sadelen, før man går opp den siste biten til toppen.

Topptur-weekend?


Langhelg i Lofoten med trygge toppturer, hygge og god mat i fokus. Vi tilbyr en toppturpakke bestående av 3 dager med guidet topptur og overnatting i rorbu 4 netter med helpensjon.

Se vår pakke her