Padle kajakk i Lofoten

Det å padle kajakk i Lofoten er deilig og fredfylt terapi, sann balsam for sjelen.

Kajakk i Lofoten

Lofotens historie er skrevet i havblått sier de lokale.. Fra vikingenes vandring til Skreifiskets storhetstid - alt foregikk på sjøen. Derfor finnes vel kanskje ingen bedre måte å oppleve Lofoten på enn å dra på havet. Jeg tenkte hvorfor ikke fra havkajakk?

Det er tidlig morgen og allerede da stråler solen inn gjennom vinduene på Børsen Spiseri. Jeg spiser frokost og har nettopp tatt beslutningen om å padle havkajakk i Lofoten.

Jeg må ærlig innrømme at jeg er litt nervøs, havet er kanskje ikke min mest betrodde venn. Ute er det vindstille og jeg kjenner eventyrlysten stige. Bare en halvtime senere møter jeg kajakkguiden i resepsjonen og hans smil får mine bekymringer til å fordampe. Hele utstrålingen hans tyder på at vi har noe fint i vente. Sant sagt, dette skulle bli en dag der havet gav så uendelig mye - en dag som jeg aldri kommer til å glemme.

Guidet kajakk tur

Terapi og balsam for sjelen

Det å padle havkajakk er deilig og fredfylt terapi, sann balsam for sjelen.

Perfekt balansert i vannspeilet, der det krystallblå Lofothavet og den friske arktiske luften møtes. Akkurat der, sklir jeg stille gjennom vannet - lyden av mine åretak blander seg med måkeskrik og jeg tenker at her har utallige generasjoner av Lofotfiskere vært før meg.

Å flyte her, midt i det viktigste havområde for Norges historie er en opplevelse i seg selv. Mine øyne fester seg et øyeblikk ved rosa korall, det neste ved en manet som duver tett på overflaten.

Det er som å sveve inn i et Gunnar Berg maleri med Grieg som bakgrunnsmusikk. Jeg “soner” litt ut og glemmer tid og sted for en stund..

Kajakk Kristian L Jensen 1

Foto: Kristian Louis Jensen

Læring og historier

Jeg blir vekket av guidens historier.

Det er som om han vet at det finnes en skjønn balanse mellom stillhet og historiefortelling. Nå var det rette øyeblikket for historie her. Han bretter stedets historie ut for meg i passe små biter.

Golfstrømmen bringer hit enorme mengder med næringsstoffer som gir føde til verdens største torskebestand og men også verdens 3. største korallrev.

Han spør om jeg syns fjellene her ser spesielle ut. Jeg har aldri sett så fine fjell som i Lofoten, så “ja, de er særdeles fine”. De er gamle, riktig gamle - noen opp mot 2,6 milliarder år gamle. Under siste istid hadde Lofoten griseflaks. Iskappen som var flere kilometer tykk de fleste plasser var tynn og uten særlig kraft her. Derfor ser fjellene så majestetiske akkurat her.

Opplevelse fra kajakk

Foto: Kristian Louis Jensen

Lofoten har en detaljrikdom som best oppleves i sakte film fra havnivå, det er så mye å feste øynene på. Småsei svømmer strømlinet under meg, tangen duver i strømningene og over meg kretser en havørn. Jeg kan nesten ikke tro det.

Guiden fikk meg til å føle meg trygg fra første padletak i kajakken. De er profesjonelle og besvarte alle mine spørsmål med innlevelse og tålmodighet.

På havet gir de meg plass til å sanse selv, men bidrar med fine bemerkninger om det fine som skjer. For det er virkelig mye som skjer på Lofothavet og med kajakk kommer du helt nært det fineste Lofoten har å tilby.

Hvaler i møte med kajakk

Foto: Helene Skåtøy

Kort fortalt.. Er man så heldig å befinne seg i Lofoten på en dag med lite vind vil jeg på det sterkeste anbefale å prøve havkajakk med Svinøya Rorbuer.