Galleri Gunnar Berg

Åpningstid sommer 2024: Onsdag - søndag: 12:00-15:00

Ta kontakt med resepsjonen på Svinøya Rorbuer.

Galleriet huser en imponerende samling av Gunnar Bergs verk.
Juvelen i samlingen er Trollfjordslaget som vi er så heldige å få låne fra Vågan Kommune.

I galleriet finner vi nesten 70 oljemalerier og flere blyantskisser. Flere flotte fotografier tatt av kunstneren i perioden 1882 - 1892 kan også beskues. Kameraet som ble brukt står inne i galleriet.

Historien om Lofotens maler Gunnar Berg


Gunnar Berg ble født i Svolvær 21. Mai 1863 som eldst i en søskenflokk på tolv. Hans far var handelsmann Lars Thodal Walnum Berg, som eide halve Svolvær og hadde sin bopel ute på Svinøya. Gunnar viste tidlig at han hadde gode evner i tegning, men som eldste sønn var det naturlig at han skulle overta bedriften når faren takket av. 12 år gammel begynte Gunnar på Katedralskolen i Trondheim, samtidig som han også gikk i tegne- og malerlære. Høsten 1882 begynte han handelskole i Bergen.

Gunnar Berg, 5-6 år


Kunstmaleren Adelsteen Normann som var en god venn av L.T.W. Berg, hadde imidlertid sett hvilke gode evner den unge Gunnar hadde. Nå gav han faren det råd å la Gunnar begynne på kunstskole i Tyskland.

L.T.W. Berg, som selv var en dyktig tegner og maler, skjønte at det ikke nyttet å stritte imot. Og med farens velsignelse sluttet Gunnar på handelsskolen i Bergen og reiste til Düsseldorf i februar 1883. Gunnar Berg hadde bestemt seg. Han ville bli Lofotens maler, og i 1887 bygde han, med foreldrenes hjelp, et atelier hjemme på Svinøya.


I årene som fulgte reiste Gunnar mye, og han studerte både i Berlin og Paris. Men under lofotfisket og om somrene var han oftest hjemme i Svolvær, hvor han benyttet skissebok og kamera flittig.

Gunnar Berg deltok i sin første utstilling i Düsseldorf i 1887. Han fikk en strålende kritikk, og i årene som fulgte var han representert ved en rekke utstillinger i inn- og utland. Her hjemme holdt han sin første seperatutstilling i Kristiania i 1889, hvor hans 146 utstilte malerier og tegninger ble godt mottatt.

Gunnar Bergs tidligste malerier er preget av hans opphold i Düsseldorf. Det typiske for denne skolen var de mørke, brunlige undertoner. Men andre steder i Tyskland og i Paris hadde friluftsmaleriet slått igjennom. På sine reiser ble Gunnar påvirket av dette, og hans senere malerier er lysere i tonen og har også en større friskhet.


Allerede i ungdommen var Gunnar Berg plaget av smerter i høyre ben. I 1887 ble han operert første gang, og etter flere senere operasjoner ble det til slutt konstatert kreft i benet. Høsten 1893 ble benet amputert, og senere på vinteren mens Gunnar oppholdt seg i Berlin, pådro han seg en alvorlig influensa og lungebetennelse. Faren og broren Einar ble budsendt av Adelsteen Normann og de kom frem til Berlin om kvelden lille julaften.

Gunnar var da død samme morgen. Hans kiste ble ført hjem fra Berlin, og han er gravlagt på familiens private gravsted på Gunnarholmen, like ved hans barndomshjem på Svinøya.

Til tross for at Gunnar Berg døde bare 30 år gammel, etterlot han seg et stort antall malerier, tegninger og skisser, de aller fleste fra Lofoten. Gunnar Berg var også en dyktig fotograf og tok hundrevis av bilder, hvorav en del er bevart.

ÅPNINGSTIDER SOMMER 2024

21.06 - 11.08

Onsdag - søndag: 12:00 - 15:00

Ta kontakt med resepsjonen på Svinøya Rorbuer. Der møter vår gallerivert deg, og tar deg med inn i galleriet.

Ellers på forespørsel.