Når er den beste tiden å se nordlyset i Lofoten?

Visste du at Nordlyset også kalt Aurora Borealis alltid er der, også på sommeren? På grunn av lange lyse netter over polarsirkelen fra midten av april til slutten av august er ikke Nordlyset synlig i disse månedene.

Det store spørsmålet er alltid;

«Når er den beste tiden å se Nordlyset og hvor mange dager bør jeg bestille for å øke sjansen for å se det?»

Vi som er født, oppvokst og har bodd et helt liv i Lofoten vet hvor vi bor. Ingen år, måneder, uker eller dager er like. Vi har ofte lest hva besøkende bloggere og influenser har anbefalt, noen mener oktober og andre mars. Det er alltid ulike anbefalinger. Dette forstår vi veldig godt, da det egentlig ikke er noen god fasit.

Fakta er at i vårt arktiske klima et det alltid været som er avgjørende sammen med aktiviteten på sola. Vær har vi alltid mye av i Nord-Norge og generelt i arktiske områder. Været i Lofoten sammen med våre spektakulære fjell, fjorder og natur gjør oss til en helt unik Nordlys destinasjon. Dette kan du lese mer om her.

Lofoten Nordlys over Sildpollnes kirke

Så hvilken årstid er egentlig best; høst eller vinter?

Vi mener at hver årstid har sin sjarm, sine fordeler og sine utfordringer. Så vår anbefaling er heller å tenke på hvilke omgivelser du vil oppleve Nordlyset i og hvor mange dager bør du være i her for å optimalisere sjansen.

I perioden september frem til Jul har vi statistisks sett sjelden snø som blir liggende på bakken over tid. Høsten gir fantastiske farger og Lofotens spisse tinder er ofte dekt av den første snøen. Fremkommeligheten er ofte god, og du kan nå mange fantastiske fotomotiver lett. Områder som ofte kan være en utfordring i vinter månedene både med transport og til fots. Les mer om høsten i Lofoten her.

Men igjen været er alltid avgjørende. Noen år kommer den ene høststormen etter den andre. Vi vet aldri når eller hvor mange. Det kan i seg selv være en spektakulær opplevelse. Andre år kan by på tørre fine måneder med mye klarvær, slik som i skrivende stund. Høsten hittil har vært veldig fin med mye klarvær og har bydd på mange flotte nordlyskvelder fra tidlig i september.

Hvor mange dager bør jeg bestille?

Det er heller ikke lett å svare på, men når man først reiser for å oppleve dette spektakulære lysfenomenet er vår anbefaling minimum 3-4 dager. Dette øker sjansen din, men gir ingen garanti. Det er alltid lurt å bestille Nordlys tur første dagen dersom du har energi til dette etter reisen hit. Er du heldig ser du Nordlyset allerede første kvelden enten sammen med en av våre guider eller rett utenfor Rorbuen. Nordlyset oppleves forskjellig fra kveld til kveld, så har du ikke fått nok bli gjerne med våre fantastiske Nordlysguider på ny tur.

Nordlyset i Lofoten er magisk Fotograf Steven Henriksen

Mellom jul og nyttår er det alltid god stemning i Lofoten. Alt ligger til rette for gode nordlys opplevelser så lenge været tillater det. Vil du oppleve nordlyset da og feiring av jul og nyttår er du hjertelig velkommen. Les mer om jul og nyttår her.

Ønsker du å oppleve nordlyset i vinterdrakt er perioden fra midten av november til midten av april den beste perioden. Det er ikke sikkert snøen har lagt seg permanent i verken november, desember eller januar, men statistisk sett har vinterne for alvor meldt sin ankomst. Noen år kan det komme veldig mye snø, mens andre år mindre.

Det kan som på høsten og ellers i året være mye vær. På en og samme dag kan du få alt fra snøstorm til blikkstille og stjerneklar himmel. Februar, mars og april er ofte stabile snø måneder for deg som elsker vinteren. Disse månedene kaller vi ofte for den lyse vintertiden da solen er tilbake og gir lengre dager. I disse månedene kan du også oppleve det tradisjonsrike Lofotfisket. Les mer om vinter i Lofoten her.

Overnatting på Svinøya rorbuer i Svolvær

Lofoten er et av verdens vakreste øyriker. Det er så mye å se og oppleve at du vil garantert ha noe å fylle dagene dine med. Bare opplevelsen av å bo i en koselig rorbu i et levende fiskevær vil gi deg påfyll av fred og ro. I vår anerkjente restaurant kan du nyte et fantastisk måltid i historiske omgivelser. Vår flytende Sauna er åpen hver dag og bør absolutt oppleves. Her kan du ta deg et forfriskende bad i havet.

Vi håper du ble litt klokere og at du heller tenker igjennom hvilke årstider som passer best for deg, i stedet for å se på når sjansen er størst, fordi sjansen er der så lenge været er på din side.

Har du spørsmål er det bare å ta kontakt med oss.
Vi vil alltid gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

Send oss en mail her

Hjertelig velkommen til Lofoten og Svinøya rorbuer - Din base for gode opplevelser!

Opplevelser i Lofoten

Opplev eventyrlige Trollfjorden og landskapet rundt og få nærkontakt med den majestetiske havørna.

Les mer

Rorbu på Svinøya

Alle våre originale eller nybygde rorbuer, rorbusuiter og historiske hus holder høy standard.

Les mer

Børsen Spiseri

Børsen Spiseri er en av Lofotens mest anerkjente restauranter. Her serveres ferske råvarer fra Lofotens og Nord-Norges unike spiskammer. Book ditt bord i dag.

Les mer

Hvordan reise hit

På Svinøya bor du sentralt med gangavstand inn til sentrum av Svolvær, men samtidig i et Lofoten i miniatyr med påfyll av fred og ro. Velkommen til Svinøya Rorbuer.

Les mer