Nordlys i Lofoten

Nordlyset, også kalt Aurora Borealis, er naturens mest spektakulære lysshow. Det kommer mennesker fra alle verdenshjørner reisende til Lofoten for å oppleve dette lysfenomenet. Men hva er det som gjør Lofoten til en av verdens beste destinasjoner for å oppleve nordlyset?


Lofoten er plassert midt under nordlysovalen

Lofoten består av flere små og store øyer som strekker seg fra fastlands-Norge ut i Norskehavet. Øyriket ligger plassert midt under sentrum av nordlysovalen. Altså der nordlyset viser seg i senit når det er på medium til maksimum aktivitet. Lav nordlysaktivitet holder seg som regel nord for øyriket, men er synlig så lenge det er klarvær i den retningen det opptrer.

Nordlysets styrke oppgis via en Kp-index. Den forteller i hovedsak hvor på himmelen nordlyset er forventet å vise seg. Kp 0 vil være helt ute i horisonten sett fra Lofoten, Kp 4 vil være rett opp i senit, mens Kp 9 (opptrer svært sjelden) betyr at det vil vise seg langt mot sør, noen ganger så langt syd at det er synlig helt ned til Syd-Europa. Det er en sammenheng mellom mengden nordlys og hvor langt sør det blir dyttet, men det behøver ikke alltid å bli en vill dans på himmelen selv om nordlyset har en Kp 5. Likeså kan man få et fantastisk nordlys mot nord på et Kp 2 varsel.

Lofotens beliggenhet og siktlinjer gjør at vi kan se nordlyset i alle retninger. I tillegg gir beliggenheten en svært lang nordlyssesong. Nordlyset kan ofte sees fra 20 august til midt i april.

Se våre nordlysturer her

Lokale meteorologiske variasjoner og korte avstander

Kombinasjonen av øyer med høye fjell som strekker seg opptil 1000 m.o.h gjør at værforholdene kan være svært lokale. Vi kan derfor oppleve flere værtyper og selv om det er overskyet på sørsiden kan det være klarvær mot nord, øst eller vest. I mange tilfeller vil man kunne se nordlys fra hver en avkrok rundt om i øyriket. De korte avstandene i Lofoten gjør at man kan forflytte seg med nordlysaktiviteten, og komme seg fra nordsiden til sørsiden i løpet av svært kort tid.

Selv om Lofoten ligger på 68`nord har vi et mildt kystklima gjennom høsten og vinteren. Dette kommer av at den varme Golfstrømmen passerer oss. Gjennomsnittstemperaturen på høsten, September - November er ca. +6 grader og på vinteren, Desember – Mars ca. 0 grader.

Nordlys Reine i Lofoten- (Foto: Steven Henriksen)

Dyktige lokale nordlysguider som er lidenskapelig opptatt av nordlyset og foto

I Lofoten er vi heldige som har flere lokale og svært dyktige nordlysguider som er lidenskapelig opptatt av nordlyset og foto. De kjenner øyriket godt, har svært god forståelse for de klimatiske variasjonene og finner de beste lokasjonene for å oppleve nordlyset etter værforholdene. Flere av veiene i Lofoten er smale og svingete og som tilreisende kan det derfor være uvant å kjøre på enkelte av våre veier. I nordlyssesongen kan det også være krevende kjøreforhold på grunn av nattefrost, snø og mildvær. Våre lokale nordlysguider kjenner veiene og føreforholdene svært godt og har både forsikringer og turvognløyve i orden.

Det er ikke alltid du ser nordlyset der du overnatter selv om det er meldt nordlys. Våre lokale guider finner som regel nordlyset selv i overskyet vær hvis de klimatiske forholdene er de rette.

Vi håper at du som besøker Lofoten i nordlyssesongen bestiller organisert nordlystur med lokal guide. Det vil garantert gi deg en bedre opplevelse og kanskje det ultimate nordlysbildet. Guidene tar også gjerne bilde av deg under nordlyset. Du bidrar også til lokalsamfunnet ved å velge lokal guide bosatt i Lofoten.

Et paradis for nordlysfotografer

Lofoten er kjent for sitt ville og dramatiske landskap bestående av både lavland og bratte fjellpartier, omringet av en spektakulær kyst med flere kritthvite sandstrender. Lofotens unike landskap i kombinasjon med småhusbebyggelse og fiskeværene langs kysten gjør Lofoten til et paradis for nordlysfotografer. Motivene du kan skape i kombinasjon med nordlyset er også noe av det som gjør Lofoten til en av de beste nordlysdestinasjonene i verden.

Når er den beste tiden å se nordlyset?

Det store spørsmålet er alltid når den beste tiden er å se nordlyset. Du kan lese mer om det i artikkelen nedenfor.

Lær mer om når det er bra å se Nordlyset

Fakta: Hvordan oppstår nordlyset?

Nordlys oppstår etter utblåsninger av elektriske partikler fra soleksplosjoner. Når disse kommer i retning jorden og føres ned mot polene hvor jordens magnetfelter er kraftigst, frigis det energi og nordlys oppstår. Det tar opptil 2 til 4 dager før de elektriske partiklene fra en soleksplosjon kolliderer med jordas atmosfære til vi ser økt aktivitet. Hvor raskt det når oss, kommer an på størrelsen og hastigheten på solstormen.

Nordlys i Lofoten

Opplev nordlyset med Svinøya Rorbuer som din base

Svinøya Rorbuer ligger på en øy i byen Svolvær. Svinøya, med broforbindelse til sentrum, er i dag et levende lite fiskevær hvor du kan overnatte i rorbuer. På Svinøya er det mange flotte fotomotiver, som kan kombineres med nordlyset hvis man er heldig.

Dersom ikke nordlyset kan sees fra Svinøya når du gode nordlyslokasjoner på 30-60 minutter. Det er kun 2,5 timer til Reine og ca. 2,5 timer til fastlandet med bil.

V har rorbuer i ulike størrelser, som passer fra 1-8 personer.

På våre to Nordlys Live Stream kameraer kan du sjekke om det er Nordlys i Lofoten.

Nordlys Svinøya Rorbuer

Skrevet av Svinøya Rorbuer i sammarbeid med: Steven Henriksen, Odd Petter Tanke Jensen og Jann Engstad

RELATERTE ARTIKLER

Fotografere nordlys - Foto: Steven Henriksen

Hvordan fotografere nordlyset

Fotografering av nordlyset er teknisk vanskelig, men med en god utholdenhet og viljestyrke er det mulig for alle å få gode bilder av nordlyset.

Høst i Lofoten - Foto: Siv Myklebust

Høst i Lofoten

Visste du at man stort sett kan oppleve høsten i Lofoten på samme måte som sommeren? Dagene er kortere og fargene annerledes.

Nordlys Lofoten - (Foto: Jann Engastad)

Nordlysjakt

Nordlysguiden fra Lofoten Aktiv tar deg med i minibuss til nærområder hvor nordlyset kan oppleves uten andre lysforstyrrelser. Guiden er også opptatt av å dele lokal kunnskap underveis.

Varighet: 3-4 timer
Antall:
2 - 15 personer
Pris: NOK 1525,- p.p.

Les mer

Nordlysjakt med Aurora Jäger - (Foto: Odd-Petter Tanke Jensen)

Aurora Jäger

Spennende nordlysjakt i mindre grupper. Vår nordlysjeger Odd-Petter gir aldri opp, og er opptatt av å finne de perfekte motiver for å fotografere nordlyset. Hvis du er heldig, kan du få et magisk bilde av deg selv under nordlyset.

Varighet: 4-6 timer
Antall:
1 - 7 personer
Pris: NOK 1550,- p.p.

Les mer

Nordlys Svinøya (Foto: Wouter Boer)

Nordlyspakke Lofoten

Vi tilbyr en 3 netters pakke designet for å gi deg best mulig sjanse til å se nordlyset i Lofoten. Overnatting er i våre tradisjonelle rorbuer. Guiden vår vil ta deg med til de beste stedene for å oppleve dette spektakulære naturfenomenet.

PRIS 2023/2024
Sept. 1. – Okt. 31: Kr 6495,- p.p
Nov 1. - Des. 22. : kr 5595,- p.p
Des. 26. - Apr. 14. 2024: kr 6495,- p.p.

Les mer