Lofotfisket

Fiske har i århundrer vært selve livsgrunnlaget for folk i Lofoten. En minst 1000 år gammel historie gjentar seg selv hver vinter, når verdens største torskefiske finner sted i Lofoten.

Bestill ditt Lofotfiske her

Torsken kommer til Lofoten for å gyte

I perioden januar til midten av april skjer et av verdens underverker i Lofoten. Lofotfisket, også kalt Skreifisket finner sted. Den norsk-arktiske torskebestanden returnerer fra Barentshavet til sitt fødested utenfor Lofotens kyst for å gyte. Torsken tilbringer mesteparten av livet i det næringsrike Barentshavet, men når torsken blir kjønnsmoden (ca. 5 år) svømmer den i vintermånedene inn til norskekysten for å gyte. Når torsken kommer til kysten kalles den skrei. Skrei er førsteklasses norsk torsk og ordet skrei kommer fra det norrøne ordet skreið som betyr fisk som skrider eller vandrer.

Lofotfisket

Foto: Johnny Mazzilli

Lofotfiske har pågått i mange hundre år

Det finnes spor av at menneskene i tusenvis av år har høstet av denne delikatessen rett utenfor kysten av Lofoten. Lofotfisket har i flere århundrer vært selve livsgrunnlaget for folket her, og har hatt svært stor betydning for både lokal og nasjonal økonomi. Det ble bygget rorbuer for å huse tusenvis av tilreisende fiskere, som kom roende eller seilende til Lofoten under Lofotfisket. Flere av rorbuene på Svinøya i Svolvær er originale og ble satt opp av væreieren på midten av 1800 tallet.

Lofotfisket i dag

Det kunne delta ca. 30 000 fiskere i Lofotfisket før. I dag ligger antallet fiskere på rundt 2000 i det årlige lofotfisket (skreifiske). Dessuten er det blitt veldig populært å reise til Lofoten for å prøve fiske under Lofotfiske. Det finnes organiserte fisketurer "de uerfarne" kan delta på, enten det er privat fisketur med guide eller påmeldingstur. Under Lofotfisket er det et yrende liv i Lofoten.

Fiskebåter fulle av fisk omringet av måker, barn som skjærer torsketunger på kaia og mannfolk som henger fisk på hjeller er dagliglivet i Lofoten om vinteren.

Prøv Lofotfiske?

Lyst til å oppleve Lofotfiske? Vi tilbyr pakker med overnatting, mat og profesjonelle fiskeguider med lokal kjennskap.

Lofotfisket byr på stor glede og spenning! Sannsynligheten er stor for at du drar i land store mengder skrei. Etter en spennende dag på havet er det godt å slappe av i rorbua, nyte utsikten over Lofotens hav og lage middag av selvfisket torsk.

Se vår pakke her

Lofotfiske, Lofoten
Lofotfisket i Lofoten

Overnatting i original rorbu

Flere steder i Lofoten er rorbuene som ble benyttet av fiskerne godt ivaretatt og du kan leie en slik rorbu. Det er verdt å merke seg at flere av overnattingsstedene tilbyr overnatting i "rorbu" uten at rorbuen er blitt benyttet av fiskere før i tida. Se etter steder hvor dem har "originale" rorbuer. Hos oss på Svinøya har vi ivaretatt rorbuene som før ble benyttet av tilreisende fiskere. Disse er renovert for å kunne møte dagens standard.

Her bor du sentralt, midt i et levende og tradisjonsrikt fiskevær hvor det hele startet, i byen Svolvær. I den gamle Handelsbrygga fra 1828 finner du en av byens beste fiskerestauranter som serverer lokale mattradisjoner. Her finner du også Krambua, Svolværs første butikk, i dag vår resepsjon. På Svinøya blant rorbuene er det fiskemottak, fiskehjeller, og lokalbefolkning i en herlig blanding.

Svinøya Rorbuer -Din base for gode opplevelser i Lofoten!

Gammel rorbu i Lofoten
Rorbu i Lofoten, Svinøya Rorbuer