Lofotens maler Gunnar Berg

Opplev Lofotens maler Gunnar Berg (1863-1893). Svinøya Rorbuers gjester er ofte utforskere som setter ekstra stor pris på kultur, historie, lokal mat og opplevelser ute i vår storslåtte natur. Vi ønsker derfor å gi deg bedre kunnskap om en av våre lokale og største kunstmalere gjennom tiden, Lofotens maler Gunnar Berg.

På Svinøya i Svolvær kan du oppleve en av Nord-Norges fremste kunstmalere gjennom tiden i hans eget galleri, Galleri Gunnar Berg. Her finner du faktisk verdens største samling av malerier og skisser av maleren. Verkene er samlet inn av hans slektning John Berg gjennom et helt liv. Her henger også et av hans mest berømte malerier, Trollfjordslaget. Maleriene og skissene er fra slutten av 1800 tallet og er en fantastisk og unik samling som viser lofotfisket liv og virke på den tiden. Du finner også en rekke portretter.

Gunnar Berg ble født i Svolvær 21 mai 1863 som eldst i en søskenflokk på tolv. Hans far var væreier og handelsmann Lars Thodal Walnum Berg, som eide halve Svolvær og hadde sin bopel på Svinøya.

MG 5609

Væreier eller kunstner?

Gunnar viste tidlig at han hadde gode evner i tegning, men som eldste sønn var det naturlig at han skulle overta bedriften når faren takket av. 12 år gammel begynte Gunnar på Katedralskolen i Trondheim, samtidig som han også gikk i tegne- og malelære. I 1881 reiste han hjem til Svolvær og var om vinteren ansatt i farens bedrift. Høsten 1882 begynte han på handelsskole i Bergen, og også her tok han samtidig tegne- og maleundervisning.

Kunstmaler Adelsten Normann som var en god venne av L.T.W. Berg som selv var en dyktig tegner og maler skjønte at det ikke nyttet å stritte imot. Og med farens velsignelse slutter Gunnar Berg på handelsskolen i Bergen og reiste til Dûsseldorf i februar 1883. Her studerte han i vel to år, og i et av brevene fra faren heter det blant annet;

«Du må nu gjøre op med dig selv om du vil slå ind på kunstnerbanen eller blive Svolværmann. At blive noget halvt, enten det nu er som foretningsmann eller kunstner, er det værste av alt»

Og Gunnar hadde bestemt seg. Han ville bli Lofotens maler og i 1887 bygde han ved foreldrenes hjelp et atelier hjemme på Svinøya.

I årene som fulgte reiste Gunnar mye og han studerte både i Berlin og Paris. Men under lofotfisket og om somrene var han oftes hjemme i Svolvær, hvor han benyttet skissebok og kamera flittig. Gunnar Berg deltok i sin første utstilling i Düsseldorf i 1887. Han fikk strålende kritikk, og i årene som fulgte var han representert ved en rekke utstillinger i inn- og utland. Her hjemme holdt han sin første separatutstilling i Kristiania i 1889, hvor hans 146 utstilte malerier og tegninger ble godt mottatt.

Gunnar Bergs tidligste malerier er preget av hans opphold i Düsseldorf. Det typiske for denne skolen var det mørke, brunlige undertoner. Men andre steder i Tyskland og Paris hadde friluftsmaleriet slått igjennom. På sine reiser ble Gunnar påvirket av dette, og hans senere malerier er lysere i tonen og har en større friskhet. Han ble aldri lei av å male nordlandsbåter med sine vakre linjer og karakteristiske farger. Maleriene hans viser fiskeflåte og natur i harmoni.


MG 5621

Anerkjennelse som kunstmaler

Det var imidlertid ikke bare kunstkritikere og kunstkjennere som satte pris på han. Også fiskerne som han skildret så på Berg med beundring og respekt. Nordlandsmaleren Einar Berger, som vokste opp i Finnkroken utenfor Tromsø i 1890-årene, har fortalt at fiskerne som hadde vært i Lofoten snakket om Gunnar Berg. Mange hadde hørt om han, noen hadde sett maleriene og enkelte hadde til og med sett Gunnar Berg stå og male.

Allerede i ungdommen var Gunnar Berg plaget av smerter i høyre ben. I 1887 ble han operert første gang, og etter flere senere operasjoner ble det til slutt konstatert kreft i benet. Høsten 1893 ble benet amputert, og senere på vinteren mens Gunnar oppholdt seg i Berlin , pådro han seg en alvorlig influensa og lungebetennelse. Faren og broren Einar ble budsendt av Adelsteen Normann, og de kom fram til Berlin kvelden lille julaften. Gunnar var død samme morgen. Hans kiste ble ført hjem fra Berlin, og han er gravlagt på familiens gravsted på Gunnarholmen like ved Svinøya.

Adelsteen Normanns datter, Emma (1871-1954), tok seg av Gunnar Berg den siste tiden i Berlin. Det fortelles at Gunnar lovet henne at hun skulle få et stort maleri av han som takk for omsorgen og pleien. Gunnar Berg forsøkte å selge Trollfjordslaget, men oppnådde ikke den prisen han mente var riktig. Derfor satte han i gang et lotteri hvor premien var Trollfjordslaget. Emma Normann kjøpte lodd og hun vant Trollfjordslaget da lotteriet ble trukket etter Gunnar Bergs død. Maleriet ble plassert på landstedet til familien Normann i Balestrand og i 1945 forærte Emma Normann verket til Svolvær bykommune. Maleriet eies derfor nå av Vågan kommune i dag, men henger permanent utstilt i Galleri Gunnar Berg på Svinøya. Fra Svolvær er det daglige turer med båt til Trollfjorden.

Trollfjordslaget web

Døde altfor ung

Til tross for at Gunnar Berg døde bare 30 år gammel, etterlot han seg et stort antall malerier, tegninger og skisser, de aller fleste fra Lofoten, fra Reine i vest til øverst i Raftsundet i øst. Gunnar Berg var også en dyktig fotograf og tok hundrevis av bilder, hvorav en del er bevart.

Vi håper historien om Lofotens maler inspirerer deg til å besøke og oppleve Galleri Gunnar Berg på Svinøya når du besøker Lofoten.

Dersom du overnatter i Væreiergården på Svinøya kan du også sove på hans rom. På Svinøya står den dag i dag hans atelier, i dag hvitmalt, men du ser tydelig tårnet hvor han ofte satt og malte. Dersom du følger Gunnar Bergs vei ut mot moloen i Svolvær passerer du Gunnarholmen til venstre. Her ser du en byste av maleren, litt lenger bort er gravstedet hvor maleren ble begravet.

MG 5643

Velkommen til Svinøya Rorbuer – med historier å fortelle!