Svolværgeita - tør du prøve?

En opplevelse i verdensklasse! Vi har testet ut en av Lofotens mest spektakulære opplevelser. Å hoppe mellom hornene på den berømte Svolværgeita.

Fra Svinøya Rorbuer dro daglig leder Ola Skjeseth og hans datter Camilla Haukås Skjeseth (markedsansvarlig). Ola hadde tatt spranget en gang tidligere, men da 18 år yngre, mens Camilla hadde ikke vært på Svolværgeita tidligere. Allerede da vi bestemte oss for å ta turen opp på Geita kjente vi på spenningen. Vi tok kontakt med Lofotens mest erfarne Svolværgeita-guide, Geir Rune Holm fra Svolvær. Han har utrolige 883 turer opp på Svolværgeita. De fleste turene har han vært sammen med gjester i alle aldre, hvor yngste deltaker var 6 år og eldste 71 år.

En dag for minneboka!

Dagen var endelig kommet vi møtte vår fjellguide Geir Rune på parkeringsplassen nedenfor Svolværgeita, kun 15-20 minutters gåtur fra Svinøya Rorbuer. Det var midt i juni og været var bra, lettskyet og lite vind, de høyeste toppene var enda dekket med snø - noe som gir fantastiske kontraster.

Vi fikk utdelt nødvendig sikkerhetsutstyr som vi la i våre medbrakte tursekker. Vi hadde på forhånd gitt beskjed om skostørrelse og andre opplysninger han trengte. Bekledningen vår var normalt turtøy for fjelltur til dagens værforhold.

Hopp Svolvaergeita6

Oppturen

Spenningen nede på parkeringsplassen var til å ta og føle på da vi hevet blikket opp mot den spektakulære fjellformasjonen Geita, hvor hornene strekker seg 355 meter over havet. Vi fulgte en god sti opp mot målet vårt, hvor det i starten er bygget en fantastisk sherpatrapp. Vi brukte 35 minutter til foten av Svolværgeita. Før klatringen videre oppover mot toppen måtte vi ta på klatreseler, hjelm og klatresko. Idet vi tok på oss utstyret føltes det på alvor og glisene våre ble større og større, vi gledet oss skikkelig til å ta fatt på klatringen. Ved foten av Geita hadde vi god utsikt utover Svolvær og til venstre kunne vi se idylliske Svinøya med våre rorbuer, men vi viste at det ville bli enda bedre fra toppen av hornet på Geita. Vi måtte vente litt før vi kunne gripe an på klatringen, siden det var noen som klatret allerede. .

Hopp Svolvaergeita8

Geir Rune ledet oss på en sikker og trygg måte opp den bratte fjellsiden. Det var gode tak for hender og føtter hele veien opp. Vi fikk, etter hvert som vi nærmet oss toppen, høydefølelsen og det gav oss en solid forsmak på hva vi hadde i vente.

61213720 2727127553995231 5058277783017357312 o

Etter omtrent 20 minutters klatring satt vi godt sikret med de aller største glisene på toppen av det høyre hornet. FOR en utsikt utover Svolvær, Vestfjorden og verdens beste arbeidsplass, Svinøya Rorbuer.

61071712 2727129163995070 7444933445173641216 o

Selve hoppet på Svolværgeita

Geir Rune hoppet raskt over til det andre hornet og gjorde sine forberedelser før han ropte på oss. Hvem tok spranget først? Camilla var raskt ute og ville hoppe først.

Geir Rune instruerte profesjonelt og rolig hvor frasparket skulle tas og hvor man skulle lande, sjekket sikringene og gav klarsignal. Camilla var dypt konsentrert, tok sats og hoppet, jeg kunne høre ellevill jubel nesten før hun hadde landet. Det bruset av adrenalin og velvære. Etter at Camilla var sikret var det Olas tur. Han kjente godt på det at det var 18 år siden sist han hoppet. Den gang ble hoppet tatt uten betenkningstid, mens nå var Ola litt mer betenkt og konsentrert. Det ble tatt litt for mye sats og landingen ble litt lenger inn på hornet enn tenkt. Et lite fall ved landingen økte spenningen, men det gikk helt fint. Jubelen fra oss begge kunne sikkert høres helt ned til Svinøya. Mestringsfølelse blandet med stolthet og adrenalin - en ubeskrivelig følelse.

SE VIDEOEN FRA DA OLA OG CAMILLA HOPPET PÅ SVOLVÆRGEITA

61026320 2727126567328663 3753733251278045184 o

En opplevelse i verdensklasse!

Rapellen ned fra hornet til standplass var også skikkelig gøy og spennende. Vi må ærlig innrømme at vi følte oss som ordentlige fjellklatrere da vi gikk ned fra standplass til parkeringsplassen.

For en totalopplevelse å hoppe på Svolværgeita! En fantastisk tur som gav far og datter et skikkelig adrenalin-kick og et minne for livet! En opplevelse i verdensklasse!

Vi er utrolig glade for vi tok denne turen sammen og fikk testet den ut. Vår konklusjon er at så lenge du ikke er spesielt redd for høyder kan vi trygt anbefale denne opplevelsen til våre gjester.

Vår fjellguide Geir Rune Holm tok fantastiske bilder fra hele turen som vi fikk tilsendt. Vi opplevde Geir Rune som svært profesjonell og vi følte oss veldig trygge hele veien. Det var tydelig at han kjente Svolværgeita bedre enn sin egen bukselomme og vi tror at han kunne besteget hornene med bind for øynene. Super service! Tusen takk for turen, Geir Rune!

TAR DU SPRANGET I SOMMER?

Les mer om våre anbefalte fjellturer i Lofoten her