MODERNE RORBUER MED LANG TRADISJON I LOFOTEN

Svinøya Rorbuer har en sentral beliggenhet i Svolvær havn, med broforbindelse og gangavstand inn til sentrum.

I 1831 fikk Svinøya sin første gjestgiveribevilling. Svinøya er i dag, som den gang, et levende, lite fiskevær på en øy i Svolvær havn, men i dag med broforbindelse og kort vei inn til sentrum. Her på Svinøya har vi tatt i mot tilreisende rorbugjester og driftet fiskemottaket, som har vært selve livsnerven, i snart 200 år.

Rorbuene er idyllisk plassert mellom fiskemottak, brygger, fiskehjeller og gammel lokal bebyggelse. Her har du storhavet på den ene siden og dramatiske lofotfjell på den andre.

Fremdeles er fiskeriene viktig for området. Lofotfisket har i alle år vært selve livsgrunnlaget for folket her. Å få muligheten til å studere denne virksomheten på nært hold på Svinøya er en opplevelse i seg selv! Her bor du meget godt midt i selve lofoteventyret!

På Svinøya Rorbuer i Svolvær kan du nyte stillheten og utsikten fra din egen rorbu. Våre rorbuer ligger vakkert til i terrenget, er velutstyrte og har kapasitet fra 2 til 8 personer. Svinøya ligger bare litt over en kilometer fra sentrum med alle fasiliteter. Vår egen restaurant Børsen Spiseri i handelsbrygga fra 1828 er Lofotens mest anerkjente og har fisk som spesialitet. Vi har både originale rorbuer fra 1800 tallet og nye 2 etasjes rorbusuiter med høy standard.

Moderne rorbuanlegg med lang tradisjon

Alle våre 38 originale og nybygde rorbuer holder høy standard. Hver bu har fra ett til tre doble soverom, velutstyrt kjøkken kombinert med oppholdsrom, samt moderne bad med dusj og toalett. Det er lagt stor vekt på å beholde ektheten i rorbuene. Gammelt håndverk og tømmer er bevart for å gi følelsen av hvordan en rorbu var i de dager da fiskerne rodde Lofoten med årer og seil!

Fakta

Litt historikk

Svinøya er den eldste delen av Svolvær, og den første handelsvirksomheten startet her i 1828. Da kjøpte væreier Gunnar Berg halve Svolvær for 3000 spesidaler (12000 kroner). Her var byens første butikk med fiskekjøp, bakeri og telegrafstasjon, og fiskekjøpet la grunnlaget for handelsstedets eksistens.

Etter hvert som stedet utviklet seg, ble det bygd en rekke rorbuer. Disse ble benyttet av de tilreisende fiskerne i lofotsesongen. Rorbuene bestod av to rom. I det ene rommet sov de, lagde sin mat og reparerte sine redskaper. I det andre oppbevarte de sine garn, agn og sine store matkister (lofotkista).

Her kunne de bo opptil 16 personer i hver rorbu, og flere sov i samme seng. Det er en del av disse rorbuene som nå er restaurerte, og gir grunnlag for opphold med sjelero og tradisjon. Derfor kan vi med stolthet garantere at dere vil oppleve nostalgi og ramsalt atmosfære her hos oss. Som fiskere og fiskearbeidere har gjort i generasjoner før dere.

Svolvær

Svolvær er Lofotens hovedstad med 4500 innbyggere, og Vågan kommunes administrasjonssenter. Byen er i vekst, og har spennende tilbud innen handel, kultur og uteliv. Ladested i 1918. Bystatus fra 17. mai 1996. Svolvær er en av Nord-Norges viktigste havner for maritim service. Svolværgeita er byens kjennemerke og en ufordring for klatrere; besteget første gang i 1910.

Lyset, havet og fjellene har gjennom århundrer lokket tilreisende kunstnere og andre til Svolvær og i dag regnes byen for kunst og kulturbyen i Lofoten. Mest kjent er byen for sine fiskerier, verkstedindustri og handelsvirksomhet.

Les mer om Svinøya Rorbuer på Wikipedia.