Fotturer i Lofoten

Lofoten har utallige fjellturer i verdensklasse - med så mange muligheter kan det være vanskelig å velge. Derfor har vi i Svinøya Rorbuer laget en oversikt over noen av de aller fineste fjellturene til fots dette magiske øyriket har å by på.

Lofoten består av 5 primære øyer som alle vil ta pusten fra dere. Her er inspirasjon til å få planlagt Lofoteventyret:

For å planlegge den perfekte tur trengs bare to apper:

Fjelltur Tommy Simonsen

AUSTVÅGØYA

Overalt på øya finnes det flotte turer, men disse er våre favoritter utenfor Svolvær:

1) Matmora (787 m.o.h) befinner seg på yttersiden av Lofoten, nydelig plassert der midnattssolen er lavest. Denne turen er rett og slett en fantastisk kveldstur. Fra turen opp har man utsikt til noe av det aller fineste Lofoten har å by på. Begynnelsen fra Delp er litt bratt men straks man har kommet seg opp på platået er det fint med plass og utsikt. På denne tur er målet veien og man trenger ikke komme seg helt på toppen for å fange den fine utsikten. Kanskje Lofotens fineste plass å se solnedgang ifra?

2) Glomtinden (419 m.o.h) Dette er en tur for hele familien. Det går en gammel “hæst & kjærre” sti over skaret som man kan følge fra begge sider. Vi synes turen fra Kabelvågsiden er finest. Når dere først har kommet opp på skaret går det en steinete men enkel sti opp mot toppen. Man trenger ikke komme helt til topps, men utsikten fra platået nedenfor toppen er fenomenal. Kanskje spesielt i morgensol mot Kabelvåg.

3) Festvåg (189 m.o.h) Utsikten herfra gir et panorama over Lofotveggen man sent vil glemme. Å skue ut mot Henningsvær i godt selskap herfra kan nesten ikke blie bedre. Litt steinete anmarsj, men det går greit om man tar det med ro. Den fineste utsikten er faktisk ikke toppen, men ytterst på platået til høyre når dere kommer opp til vannet. Hvis man ønsker kan man gå videre opp til Festvågtinden (541 m.o.h.)

GIMSØYA

Som en kuriositet har denne øya høyest tetthet av vikingutgravninger. Tar dere turen hit er det enkelt å se hvorfor. Overalt på øya er det enkelt å komme seg på havet. Det er store områder som egner seg for jordbruk. Bare turen hit i bil er en opplevelse i seg selv. Vi anbefaler å ta turen rundt øya i bil, det finnes kilometervis med hvite sandstrender og mange spesielle plasser.

1) Hoven (376 m.o.h) En tur som egner seg for hele familien. Særdeles fin som både ettermiddags-/ og kveldstur. Fra toppen er det 360 grader utsikt. Denne vil få alle, især fotoentusiaster, til å juble. Den har to bratte partier, men med rolig vandring er man på toppen etter en time. Hov Gård tilbyr hesteridning etter turen. Dette er en kombinasjon dere vil takke oss for senere. Fant dere innsjøen som ser ut som et hjerte?

2) Storknubben (599 m.o.h) Denne turen starter i Jenndalen, bruk den store parkeringen på høyre side og gjør dere klar til en skikkelig topptur som overrasker. Den er litt lang for de yngste men en super tur for dem som trenger å forbrenne litt ekstra energi.

VESTVÅGØYA

Dette er Lofoten største øy med utallige fjellturer.

1) Himmeltinden (962 m.o.h) Dette er en heldagstur. Fra toppen ser man alle Lofotfjellene på en klar dag. En anelse lang for de minste, men bare å fra Haukland over skaret til Uttakleiv er en flott tur. Uttakleiv strand ved foten av fjellet er en ypperlig plass å hvile trette bein etter en fjelltur opp på Lofotens himmeltak. Nydelig plass for solnedgang. Tinden er Vestvågøyas høyeste og er en sann opplevelse å bestige.

2) Offersøykammen (436 m.o.h.) Dette mener vi er Vestvågøyas fineste utsikt. En litt bratt begynnelse men ellers en meget severdig utflukt. Et tips til å parkere er ved enden av den gamle veien. Det tar ikke lengre enn én time å komme opp så ta dere god tid på de bratte partier.

FLAKSTADØYA

1) Kvalvika - En tur for hele familien. Gå sakte over skaret og nyt utsikten fra toppen (168 m.o.h.). Planlegg gjerne god tid til å utforske strandens små fine elementer. Dette er en plass det er vanskelig å dra fra igjen. De spreke kan ta seg turen opp på Ryten.

MOSKENESØYA

1) Reinebringen i Lofoten (448 m.o.h). Kanskje den fjelltoppen i Lofoten det postes mest bilder fra på sosiale medier? Det er ikke så rart, siden den spektakulære utsikten er godt tilgjengelig for de fleste. Nylig er det bygget sherpasti (1560 trappetrinn) opp til den meget populære utsikten fra toppen. Et tips er å ankomme med kveldslyset og tilbringe god tid på toppen. La hver detalj synke innover dere og ikke glem å medbringe noe koselig til toppen. Det kan virke en anelse bratt noen steder, men det er bygget gode benker å hvile seg, på vei opp.

Tap for all del ikke lysten til å gå: jeg går meg til det daglige velbefinnende hver dag og går fra enhver sykdom; jeg har gått meg til mine beste tanker og jeg kjenner ingen tanke så tung at man ikke kan gå fra den.

Søren Kierkegaard