Fotografere nordlyset

Kort fortalt

Fotografering av nordlyset er teknisk vanskelig, men med en god utholdenhet og viljestyrke er det mulig for alle å få gode bilder av nordlyset.

ISO og lukkertid 

Det viktigste er at kameraet må kunne slippe inn så mye lys som mulig. Dette gjøres ved å stille lysfølsomheten (ISO-verdien) til høye verdier, som lar sensoren samle mer lys av gangen. Dette, kombinert med en lengre lukkertid gjør det mulig å ta bilder som viser en tilnærmet reell gjengivelse av nordlyset man ser.

En ISO på 1600 og lukkertid på 10 sekunder, med en så åpen blender som linsa tillater (laveste tall) er et godt utgangspunkt å starte med. Innstillingene må endres underveis og kan variere fra natt til natt, alt etter hvordan styrken og hastigheten på nordlyset endres. Hvis det bare er et svakt nordlys i horisonten, må sannsynligvis lukkertiden være på rundt 30 sekunders, men hvis Nordlyset har en høy aktivitet, må lukkerhastigheten forkortes, og ISO øke til å matche.

Stativ og fjernutløser

For et godt resultat er det også helt nødvendig med et kamerastativ for å holde kameraet helt stille under eksponeringen. Du bør også vurdere å bruke en fjernutløser når du fotograferer nordlyset. Dette fjerner enhver sjanse for vibrasjoner fra å trykke på utløseren på kameraet.

Månelys gir gode forhold for fotografering av nordlyset 

 De beste forholdene for foto har man når det er litt månelys, eller i den blå time. Da vil man se landskapet bedre, og man kan ta bilder på fordelaktige innstillinger som gir renere og bedre bilder for utskrift og publisering. 

Ta bilde av nordlyset med mobiltelefonen

De siste årene har det kommet mobiltelefoner som stadig får bedre ytelse i mørket. I 2019 klarte man å ta gode nordlysbilder med mobiltelefoner som for eksempel med Huawei P30pro og iPhone 11. Det er også her en fordel med et lite stativ, men det går faktisk å ta håndholdte bilder pga. mobilkameraets gode stabilisatorer.

På våre guidede nordlysturer vil guiden hjelpe til å stille inn kameraet ditt for å ta best mulig nordlysbilder. Se våre nordlysturer her. 


Medforfatter: Steven Henriksen - nordlysguide og fotograf